Ekonomi

Rus savaş uçağı için İran’dan ilk hamle

İran’ın yarı resmi Haber Ajansı Tesnim Haber Ajansı’nın haberine göre, Rusya’nın gönderdiği Yak-130 eğitim uçağı, İran Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi.

Haberde İran’daki bir hava üssünde bulunan uçağın görüntüleri yer aldı.

Uzun zamandır uçak alamıyorum

Rusya’nın Yakovlev firmasının geliştirdiği Yak-130 ileri eğitim uçağı, 4’üncü ve 5’inci nesil savaş uçaklarının pilotlarının eğitiminde kullanılıyor.

Ambargolar nedeniyle uzun süredir savaş uçağı satın alamayan İran Hava Kuvvetleri’nin envanterinde eski ABD yapımı F-4, F-5 ve F-14 ile Rus Mig-29 ve Su-24 savaş uçakları bulunuyor.

Rusya’dan Su-35 alacak

BM’nin 2007 yılı itibarıyla uyguladığı silah ambargosunun Ekim 2020’de kaldırılmasının ardından İran, Su-35 uçağının Rusya’dan temini için girişimlere başladığını ve savaş uçaklarının tedarik işlemlerinin Mart ayında tamamlandığını duyurdu.

Temmuz ayı sonlarında Savunma Bakanı Muhammed İstek Aştiyani, satın alma sürecini durdurduklarını ancak gerekli görülmesi halinde yeniden değerlendireceklerini açıklamıştı.

Ayrıca Su-35 ve Su-57 gibi 4’üncü ve 5’inci nesil savaş uçaklarının pilotlarının yetiştirilmesinde kullanılan Yak-130 eğitim jetinin İran’a teslim edilmesi, Su-35 uçağının satın alınmasında ilk adım olarak değerlendiriliyor.

Rus şirketi Sukhoi tarafından geliştirilen tek koltuklu, çift motorlu Su-35, çok amaçlı 4’üncü nesil savaş uçağı olarak kullanılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu