İzmir Ticaret Odası, İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası ve İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Enflasyon Muhasebesi Toplantısı Gerçekleştirdi
İzmir Ticaret Odası (İZTO), İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası ve İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, ülkede birçok işletmeyi ilgilendiren “enflasyon muhasebesi” konusunda hangi teknik konuların dikkate alınması gerektiğini anlatmak üzere bir toplantı düzenledi. Alanında uzmanların sunum yaptığı ve 150’den fazla firmanın katıldığı toplantıda, enflasyonun mali tablolarda yarattığı olumsuzlukların giderilmesi için yapılması gerekenler konuşuldu.
İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenen “Enflasyon Muhasebesi ve Etkileri Bilgilendirme Toplantısı”, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mahmut Erkoç, İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Lideri Yaşar Güçlü, İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ve Mali Müşavirler Hizmet Enstitüsü Meclis Üyesi Hüseyin Küçükdemirci ve İzmir Ticaret Odası 51 Mesleki Bilimsel ve Teknik Faaliyetler Kümesi Meslek Komitesi Lideri Yıldırım Kuruoğulları’nın açılış konuşmalarıyla başladı.
Erkoç: “Büyük önem taşıyor”
Uzun süredir konuşulan ve en son 2004 yılında uygulamaya konulan enflasyon muhasebesinin 20 yıl aradan sonra yeniden gündeme geldiğine dikkat çeken İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mahmut Erkoç, “Enflasyonun düzeltilmesi; Mali tabloları yüksek enflasyonun etkilerinden arındırmak, enflasyondan kaynaklanan vergisel olumsuzlukları ortadan kaldırmak.” “Finansal tablonun bugünkü değeriyle gerçek satın alma gücünü göstermesi açısından büyük önem taşıyor” dedi.
Zengin: “Yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor”
İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Varlıklı, 2024 yılından itibaren enflasyon muhasebesinin kesintili vergi transferleri de dahil olmak üzere düzenli olarak uygulanacağını söyledi. Enflasyon muhasebesinden kaynaklanan kar ve zararın enflasyon muhasebesine yansıtılması gerektiğini ifade etti. Bu sürecin işletmelere yeni bir vergi yükü getirmesini ve muhasebe meslek mensuplarının iş yükünü artırmasını önlemek amacıyla yıl sonu bilançolarını düzenleyen Varlıklı, “Bu konuyla ilgili yasal düzenleme yapılması gerekiyor, bunu ilgili makamlara iletiyoruz. Yetkililer bunu yapmaya devam edeceğiz.”
Küçükdemirci: “2026’ya kadar gündemde olmaya devam edecek”
İzmir Ticaret Odası 51. Meslek Komitesi Üyesi ve İzmir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Hizmet Enstitüsü Meclis Üyesi Hüseyin Küçükdemirci, konuşmasında mali tabloların enflasyona göre düzeltilmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Enflasyon muhasebesinin gerçekçi, güncel ve enflasyondan arındırılmış mali tablolar elde etmeyi amaçladığını belirten Küçükdemirci, ülkemizde 2022 yılında enflasyon düzeltme koşullarının sağlanmasına rağmen ertelendiğini ve 2023 yılında uygulanamayacağını söyledi. Orta vadeli programda enflasyon göstergeleri, 2026 yılına kadar mali tablolarda enflasyon düzeltmesi uygulanacağını belirtti. Gündemde kalmaya devam edeceğini belirtti.
Kuruoğulları: “Sorular cevaplanacak”
İzmir Ticaret Odası 51. Meslek Komitesi Başkanı Yıldırım Kuruoğulları, üyelerin en çok merak ettiği ve soru sorduğu konuların başında Enflasyon Muhasebesi geldiğine dikkat çekerek, toplantının bu soru işaretlerini gidermek amacıyla düzenlendiğini vurguladı.
Uzmanlar sunum yaptı
Moderatörlüğünü İzmir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Şerif Yıldız’ın yaptığı toplantıda; Mazars İstikrar Vergi Hizmetleri Ortağı ve Türkiye Muhasebe Uzmanları Derneği Lideri Ahmet Kartal, “Vergi Usul Kanununa Göre Enflasyon Muhasebesi Uygulaması”, Mazars Bağımsız Kontrol Ortağı Erdal Özçimen ise “TFRS’ye Göre Enflasyon Muhasebesi Düzeltmesi” konulu sunumlar gerçekleştirdi. – İZMİR