Haber

Gökkuşağının Mutlu ve Masum Renklerinin Öğretmenleri Meslekten Yıktığı Karanlık Zihniyete Artık Son Verilmelidir

Renklerin toplumlar üzerindeki sosyal ve kültürel etkilerini uzun yıllardır araştıran bir renk araştırmacısı olarak Türk toplumunun renkleri ne kadar sevdiğini yerli yabancı her platformda Anadolu insanının renkliliğinin ayakta durduğunu anlattım. giyimden sanata her yerde. Rengarenk etekler, yelekler, yazılar şöyle dursun, dokuma halı ve kilimlerde bile hikayeler renklerle anlatılır.

Kısacası renkleri seven bir toplumuz. Her rengi ayrı ayrı seviyoruz, ortasını seviyoruz ama çok seviyoruz. Kırmızı Türk Bayrağı ve tuttuğumuz takımların renkleri dışında ani yansımalar verdiğimiz renk ve renk kombinasyonları neredeyse yoktu. Ta ki gökkuşağı renklerine takıntılı ve önyargılı yaklaşımlar ve abartılı tepkiler başlayana kadar.

Hatta bu tepkiler o kadar abartılmıştı ki günün sonunda 16 Haziran Cuma günü 20 yıldır sınıf öğretmeni ve okul müdiresi tahta bu renklerle süslendiği için okuldan uzaklaştırıldı ve öğrenciler karnelerini aldılar. Bu renklerin önünde alınan kartlar.

“Gökkuşağı renkleri varsa LGBT de vardır” kodlamasıyla sosyal medyayı aktif kullanan Melih Gökçek, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bu renkleri beğenmediğini sosyal medya hesabından duyurdu. Bu vesileyle yıllardır hoşumuza giden temiz gökkuşağı renklerine savaş açılmış oldu.

Gökkuşağı renklerini savaş boyasına çeviren sevgili insanlar, renklerle kodlayarak toplumda ayrımcı olmak renklere ve topluma fayda sağlamaz. Renklerden korkmak ve renklere olumsuz anlamlar yüklemek tarihin karanlık dönemlerini yansıtır. Örneğin, Orta Çağ’da kızıl saçlı olduğu için cadı damgası vurularak öldürülen kadınlar, siyah saçları olduğu için öldürülen kediler dönemin karanlık zihniyetinin kurbanlarıydı.

Günümüzde dijital dünyanın sunduğu imkanlar sayesinde insanlar yapay zekayı tartışıyor. Doğanın sunduğu renklere dijital renklerin zenginliğini de eklesek, insana sunulan milyonlarca rengin içinde oturan yatay zekamızla gökkuşağı renkleri yüzünden ilkokul öğretmen ve müdürlerini feda etmekten mi bahsediyoruz?

O halde ilkokul fotoğraflarında çizilen gökkuşağını, çocukların çok sevdiği gökkuşağı şeklindeki şekerleri, gökkuşağı emojisini, hatta yağmurdan sonra parlayan güneşi yasaklayın, sonra gökkuşağını yasaklayın. Yasakla ki, dört bir yanı tertemiz, pırıl pırıl, süt beyazı olan toplumun ahlakı, gökkuşağının bu hain renkleriyle kirlenmesin. Bir veya iki renk yeterli değil! Gökkuşağının tüm renklerini alın ki insanın içindeki renge dair hiçbir şey kalmasın. Hayat gri tonlara dönüşsün ama bu da sakıncalı. Ne de olsa filmi çekip gri rengi yoldan çıkardılar.

En güzeli de çocukların karnelerini sınıfın kirli beyazı ile tahtanın ortasında karşılaşabilecekleri bir arka planın önüne almaları ve morallerinin bozulmaması.

Her şeye rağmen renklerin insanı mutlu ettiğini bilmenizi isterim. Renkler umut verir. Renklerden korkma! Renkler bizim. Şu ya da bu diye ayırmak, karalamak, hele gökkuşağını tüm bunlara alet etmek cahillik olur.

O halde ilkokul fotoğraflarında çizilen gökkuşağını, çocukların çok sevdiği gökkuşağı şeklindeki şekerleri, gökkuşağı emojisini, hatta yağmurdan sonra parlayan güneşi yasaklayın, sonra gökkuşağını yasaklayın.

Yasakla ki, her yönden saf, pırıl pırıl, süt beyazı olan toplumun ahlakı, gökkuşağının bu hain renkleriyle kirlenmesin. Bir veya iki renk yeterli değil! Gökkuşağının tüm renklerini alın ki insanın içindeki renge dair hiçbir şey kalmasın. Hayat gri tonlara dönüşsün ama bu da sakıncalı. Ne de olsa filmi çekip gri rengi yoldan çıkardılar.

En güzeli de çocukların karnelerini sınıf duvarının kirli beyazı ve tahtanın ortası ile karşılaşabilecekleri bir arka plan önüne almaları ve morallerinin bozulmaması.

Her şeye rağmen renklerin insanı mutlu ettiğini bilmenizi isterim. Renkler umut verir. Renklerden korkma! Renkler bizim. Şu ya da bu diye ayırmak, karalamak, hele gökkuşağını tüm bunlara alet etmek cahillik olur.

Gökkuşağı renklerinin LGBT bayrağı ile özdeşleşmesinden bahsedelim:

Gökkuşağı bayrağının LGBTQ’nun (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, kararsız) sembolü haline geldiği 1978 yılına kadar uzanır. Gökkuşağı bayrağı, 1978’de eşcinsel sanatçı Gilbert Baker tarafından tasarlandı. Baker daha sonra, Birleşik Devletler’de Senato’ya seçilen ilk gey politikacılardan biri olan Harvey Milk’in isteği üzerine gökkuşağı bayrağını gey topluluğu için tasarladığını duyurdu. Devletler. Eşcinsel topluluğu için bir sembol tasarlamak isteyen Baker, bayrakları haysiyet sembolleri olarak gördü ve bu yüzden bir bayrak tasarlamaya karar verdi.

LGBT bayrağındaki renklerin anlamları

Baker’a göre; pembe seksi, kırmızı yaşamı, turuncu pürüzsüzlüğü, sarı güneş ışığını, yeşil doğayı, turkuaz sanatı, mavi uyumu ve mor canlılığı temsil ediyordu.

LGBT’nin sonuna önce İ eklenirdi. Yani cinsiyet tanımlarına tamamen karşı çıkan ‘İnterseks’. Ancak bu terk edildi ve Q eklendi. LGBTQ artık cinsel azınlıkların kısaltmasıdır.

Peki Q ne anlama geliyor?

Questioning’in kısaltmasıdır. Çok kararsız.

Kararsız kalan veya belirtmek istemeyen kişilere verilen isimdir. Yani kişi kendini rastgele bir terimle tanımlamak istemeyebilir. Q, onlara adanmış LGBT’nin sonuna geldi.

2017’de Daha Fazla Renk, Daha Fazla Onur, klasik altı şeritli gökkuşağı bayrağına kahverengi ve siyah renkleri ekleyerek, farklı ırkları ve toplulukları somut bir biçimde temsil etmek için tasarımda küçük bir değişiklik yaptılar.

instagram

Instagram Renk Gurusu

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarların orijinal niyetleridir ve Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

haberakcadag.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu