Haber

Amasra Afet Duruşması Öncesi Adliye Önünde Açıklama… CHP’li Bankoğlu: “Birisi emekli de olsa sorumluları yargılanana kadar bu davanın takipçisi olacak…

HABER: ÇAĞATAN AKYOL – GAYE ŞEYMA CAN / Kamera: SADIK KARAKULOĞLU

amasra 43 kişinin hayatını kaybettiği mayın faciasıyla ilgili davanın ilk duruşması öncesi aileler ve avukatlar Bartın Adliyesi önünde açıklama yaptı. CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Türkiye Taşkömürü (TTK) Genel Müdürlüğü’ndeki yetkililer ve bakanlık müfettişlerinin de aranması gerektiğini belirterek, “Biri emekli de olsa yargı önünde hesabı sorulur. İşte bir kez söylüyoruz. Yemin ederiz ki bu musibet bir musibettir.” Sorumlular tek tek yargılanana kadar bundan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Bartın’ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de meydana gelen ve 43 işçinin ölümüne yol açan gaz patlaması davasının ilk duruşmasına bugün başlandı. Bartın 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma öncesi aileler ve avukatlar adliye önünde ifade verdi. Açıklamada, “Kaza değil katliam. Unutmadık, hesabını soracağız” yazılı pankart açıldı.

“ESAS SORUMLU İŞÇİLERİ ÖLDÜĞÜNÜ HİSSEDENLERDİR”

SOL Parti Liderler Meclisi Üyesi İsmail Hakkı Tombul, sorumluların sadece bugün yargılananlar olmadığını söyledi. Tombul dedi ki:

“Katliamın asıl sorumluları Türkiye’de yıllardır uygulanan bu politikalar sonucunda başta Türkiye Taşkömürü Kurumu olmak üzere kamu kurumlarına ve madenlere yatırım yapmayanlardır. Asıl sorumlular 8 bin kişiyi katliama zorlayanlardır. Taşkömürü Kurumu’ndaki 15 bin işçi yerine burada çalışın.Yaşam odaları yapılmadığı için, bu yaşam odalarını yapmadıkları için, yatırım yapmadıkları için, insanları ve işçileri yerin altında ölüme mahkûm eden onlardır. Yani fiilen sorumluların yargılanması için izin istendi ama bakanlık izin vermedi.Bu katliamın asıl sorumluları burada yargılananlarla sınırlı değil.Asıl sorumlular uygulayanlardır. Bu politikalar ve faillerin burada yargılanmasına izin vermiyoruz.Burada hayatını kaybeden 43 canımızın sadece Amasra’daki katliamda hayatını kaybettiğini biliyoruz.Soma ve Zonguldak’ta onlarca iş yeri katliamında yüzlerce işçi hayatını kaybetti. havza.

“MAHKEME GERÇEK SORUMLULUKLARI BULMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNDEDİR”

Amasra’yı unutmadık. Amasra’da kaybettiğimiz 43 canımızı unutmadık. Sadece bugün başlayan dava ile değil, âdet olduğu üzere bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz. Yargılama sonucunda asıl sorumlular ve failler cezalandırılıncaya, işçileri ölüme mahkum eden politikalar değiştirilinceye, maden ve taş ocaklarına yeterli yatırım yapılıncaya kadar bu politikaları sürdüreceğimizin bilinmesini isteriz. , buraya oturma odaları yapılıyor ve burada düzgün işçi çalıştırılıyor. Türkiye’nin tüm gözü bu adliyede olacak. Bu adliyede mahkeme gerçek suçluları ortaya çıkarmakla yükümlüdür. Gerçek suçluları ortaya çıkaramazsanız sorumluluk ortağı olursunuz. Bu nedenle sadece Amasra halkına değil, sadece Bartın halkına değil, Türkiye’deki tüm vatandaşlarımıza, tüm bu mayın katliamlarında yitirdiğimiz canlarımızın hesabını sorana kadar mücadele edeceğimizi, Amasra’dan başlayarak sorumlular cezalandırılıncaya kadar. Bu sürecin takipçisi olacağız.”

“SOMA, ARMENEK VE AMASRA HALKI AYNI TEMELDİR”

Davanın avukatı Gizem Özdem de facianın ihmalini sıraladı. Özdem dedi ki:

“TTK görevlileri hakkında bilirkişi raporuyla soruşturma başlatıldı. Ancak TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve TTK Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş için Enerji Bakanlığı’ndan soruşturma izni istendi. Yine İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni istendi” Çalışma ve Sosyal Güvenlik iş müfettişleri için ama bakanlıklar soruşturmayı onaylamadı.Bazılarına cevap verilmedi ve uzadı.Bugün Amasra maden katliamının Soma’dan sonra en büyük katliam olduğunun bilincindeyiz. Soma’nın, Ermenek’in, Amasra’nın failleri birebir aynı, bütün bu faillerin sorumlusu biziz, gerçek olanların yargılanıp hüküm giyinceye kadar bu davanın takipçisi olacağız.”

“ADALET HAK BİZİMLE OLSUN”

Avukat Evren İşler de tüm sorumlular yargılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Ağabeyi Yener Saygın’ı faciada kaybeden Ayşe Saygın Hatırnaz, “92 gündür yanıyorum. Ağlıyorum, ağlıyoruz, yanıyoruz. Bugün hak için, adalet için buradayız. içimizdeki ateşi bir nebze olsun söndürmek için buradayız. Bütün aileler, hepimiz buradayız. Ateşimiz bugün başlayacak. “Bugün uzun bir yolculuk olacak. Herkesi burada görmek istiyoruz. Herkes bizimle olsun. Adalet bizimle, adalet bizimle olsun” dedi.

“SON 20 YILDIR TÜRKİYE’DE ADALETİN NASIL İŞLEDİĞİNİN FARKINDAYIZ”

Bartın Eğitim-Sen Şube Başkanı Sedat Bora da şunları söyledi:

“Aslında afet, katliam, cinayete varan patlama sonucu ailelerimizin adalet sürecini birlikte takip etmek için buradayız. Adalet istiyoruz. Adaletin Türkiye’de nasıl işlediğinin de farkındayız. Son 20 yılda adaletin tecelli etmesi için buradaki davanın her zaman takipçisi olacağız. Bu sürecin her zaman takipçisi olacağımızı hep birlikte beyan ediyoruz.”

“HİÇ KİMSE SORUMLULUKTAN KAÇINMAZ”

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, öfkelerinin asla dinmeyeceğini belirtti. Bankoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Adalet yerini bulana kadar ne bizim ailelerimiz, ne bizimkiler, ne de vicdan sahibi kimse öfkeyle yatacak. Çünkü burada aylar önce yaşadığımız bu trajik felaket bir cinayet çünkü öngörülebilir ve önlenebilir bir kazaydı. Biz başından beri söyledik. Başlıyoruz.Bir kez daha söylüyorum.Her türlü afet yaşanmasın diye, Amasra Soma gibi olmasın, adil yargılansın diye bu süreci sonuna kadar takip edeceğiz.Ben milletvekiliyim. ama ben bir hukukçuyum.Bir milletvekili olarak şehitlerimizin aileleriyle görüştük.Bu felaketin yaşanmasının sorumlusu kim olursa olsun sorumluluktan asla kaçamaz.Bunun örtbas edilmesine asla izin vermeyeceğiz dedim.Verdim. mayın şehitlerimizin ailelerine hitaben bir konuşma.

“BAKAN DENETÇİLERİ BİR KEZ BİLE MÜDAHALE ETMİYORDU”

Birisi emekli olmuş olsa bile, mahkeme önünde sorumlu tutulacaktır. TBMM Teftiş Komisyonu raporuyla birilerinin sorumluluğu örtülmeye çalışılsa da TTK Genel Müdürleri EYT’den emekli olmasına rağmen burada bir kez daha söylüyoruz. Bu facianın sorumluları birer birer yargı önüne çıkarılıncaya kadar bu işten vazgeçmeyeceğimize yemin ederim. Asla bırakmayacağız. Çünkü mayın şehitlerimizin aileleri yalnız değil. TBMM’de araştırma komisyonu kuruldu. Kendini savunamayan bir madencinin üzerine kendimizi atmaya çalışan bir bakışla karşılaştık. Bu facianın sorumluları, Amasra’daki yetkililer bugün adalet önüne çıkarılacak ama sorumlu sadece Amasra’daki yetkililer mi? Bu Amasra kurumu Türkiye Taşkömürü Genel Müdürlüğü’ne bağlı değil mi? Türkiye Taşkömürü Genel Müdürlüğü’ndeki yetkililer ve bakanlık müfettişleri bir kez bile konuşmaya davet edilmedi ve belgeye dahil edilmedi. Neden diye soruyoruz? Bunu örtbas etmeye çalışanlara son kez söylüyoruz. Bu adliye bu konunun hukuki hesabını soracak ama biz de bu konunun siyasi hesabını soracağız. Sorular soracağız ve mayın şehitlerimizin ailelerini asla yalnız bırakmayacağız.”

Kaynak: ANKA / Yeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu