Haber

AB’de Ukrayna çatlağı: Yardım paketinin önünde engel

Brüksel’de düzenlenen AB zirvesinin ikinci gününe Ukrayna’ya yapılan yardım damgasını vurdu.

Macaristan ve Slovakya, AB Komisyonu’nun Haziran ayında gündeme getirdiği 2024-2027 bütçesinden Ukrayna’ya toplam 50 milyar avroluk yardım sağlanması teklifine karşı çıktı.

Rusya lideri Vladimir Putin ile iki hafta önce Çin’de yaptığı görüşme nedeniyle eleştirilen Macaristan Başbakanı Victor Orban, AB’nin Ukrayna’ya “para ve askeri yardım gönderme stratejisinin” başarısız olduğunu söyledi. “Ukraynalılar savaş alanında kazanamayacak” diyen Orban, Kiev’e 50 milyar avroluk yardım öngören önümüzdeki dört yıllık AB bütçesini onaylamayacağını da sözlerine ekledi.

Diplomatlardan aldığı bilgiye göre Orban, bu tutumunu “şu ana kadar yapılan yardımların akılcı kullanılıp kullanılmadığı konusundaki belirsizlik” ile gerekçelendirdi.

Ancak Orban’ın “AB’ye şantaj yaparak” Macaristan’a yönelik dondurulan 13 milyar avrodan fazla AB teşvikinin serbest bırakılmasını sağlamaya çalıştığı iddiası da AB çevrelerinde gündeme geldi. AB Komisyonu yaklaşık bir yıl önce, Macar hükümetinin “hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalması” halinde bu teşviklerin verileceğini açıklamıştı.


Macaristan Başbakanı Orban ve Slovakya Başbakanı FicoFotoğraf: Ludovic Marin/AFP/Getty Images

Slovakya’dan ‘yolsuzluk’ çıkışı

Slovakya Başbakanı Robert Fico da Ukrayna’da yolsuzluğun yaygın olduğuna dikkat çekerek yardımlara karşı garanti talebinde bulundu. Fico, “Ukrayna dünyanın en yolsuzluk yapan ülkeleri arasında yer alıyor” diyerek, Ukrayna’ya gönderilen yardımların suistimal edilmeyeceğine dair garanti istedi. Slovakya Başbakanı da Ukrayna’ya askeri yardımı durduracaklarını sözlerine ekledi.

Fico ayrıca Ukrayna’ya sağlanan yardımın bir kısmının Slovakya’nın Ukrayna sınırındaki altyapısının yenilenmesine ve Ukrayna’nın yeniden inşasına katkıda bulunan Slovak şirketlerine destek sağlanmasına ayrılmasını da talep etti.

Slovakya’da dördüncü kez başbakanlık görevini üstlenen Sosyal Demokrat Parti (SMER) Lideri Robert Fico, seçimlerden önce askeri yardımın kesileceği sözünü vermişti. Fico, Rusya yanlısı tavrıyla tanınıyor.

Scholz’dan iyimser açıklama

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, üye ülkeler arasında bazı görüş ayrılıkları olsa da AB’nin Ukrayna’da istikrarın sağlanması için gerekli kararları alacağından emin olduğunu belirtti. Scholz, “Ukrayna’nın mali istikrarı için gerekli kararı alacağız izlenimini edindim” dedi.


Almanya Başbakanı ScholzFotoğraf: John Thys/AFP/Getty Images

Ukrayna’ya destek sözü

Öte yandan AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, kıştan önce Ukrayna’ya silah ve mühimmat sağlanması konusunda mutabakata vardı. AB ülkeleri ayrıca Ukrayna’ya ilave jeneratör ve mobil ısıtma cihazları gönderilmesinin yol açtığı savaş zararının Rusya’ya ödenmesi için çabalarını artırma sözü verdi.

Zirvenin sonuç bildirgesinde Ukrayna’ya “gerekli süre boyunca” mali, ekonomik, insani, askeri ve diplomatik yardım taahhüdü verildi. Bildiride AB’nin Ukrayna’nın “bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü” destekleme yönündeki “sarsılmaz iradesi” vurgulandı.

AB Komisyonu’nun Ukrayna’ya Birlik bütçesinden 50 milyar avroluk ek yardım yapılması yönündeki teklifinin Aralık ayında yapılacak AB liderler zirvesinde karara bağlanması bekleniyor. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB liderleri tarafından Ukrayna ile uzun vadeli güvenlik ihtiyaçları konusunda görüşmelerde bulunmak üzere görevlendirildi ve Borrell, Ukrayna’ya 2024’ten 2027 sonuna kadar yıllık 5 milyar euro askeri yardım sağlamayı kabul etti, 50 milyar avroluk yardıma ek olarak. tavsiyesini yapmıştı.

dpa/BÖ,BK

DW Türkçe’ye VPN üzerinden nasıl erişebilirim?

cukurova-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu