‘Suya göre tarım’ planı
TARIM ve Orman Bakanlığı Su İdaresi Genel Müdürlüğü’nce ‘Suya nazaran tarım’ ilkesinden hareketle ‘Sektörel Su Tahsis Planları’ (SSTP) hazırlandı. 6 havzada tamamlanan, 11 havzada hazırlık çalışması devam eden planlar ile su miktarı, çiftçilerin ve gıda sanayisinin ihtiyaçları göz önüne alınarak ürün deseni belirlenirken, az su ile maksimum gelir elde edilmesi hedefleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan SSTP’ler ile su kaynaklarının kullanımının doğru planlanması, suyu kullanan sektörler arasında adil ve dengeli su paylaşımını sağlamak ve su kullanımından elde edilecek faydayı en üst seviyeye çıkarmak hedefleniyor. SSTP’ler 6 havzada tamamlanırken, 11 havzada ise çalışmalar devam ediyor. SSTP’ler kapsamında her bir alt havzada içme ve kullanma suyu, çevresel su ihtiyacı, tarım, hayvancılık, su ürünleri yetiştiriciliği, sanayi, enerji, madencilik ve havzaya özgü diğer sektörler için su tahsis planlaması yapılıyor. Bu kapsamda, tüm sektörlere optimum su kullanımı önerileri getiriliyor.
AZ SU İLE ÇOK GELİRSSTP’lerde ‘Suya göre tarım’ prensibinden hareketle sulamaya verilebilecek su ölçüsü ile çiftçilerin ve besin endüstrisinin gereksinimleri göz önüne alınarak eser deseni belirleniyor. Ayrıyeten Türkiye’de su tüketiminin en fazla olduğu ve mümkün kuraklık şartlarından da en çok etkilenmesi beklenen tarım kesimine yönelik, en az sulama suyu kullanımı ile azamî gelir elde edilmesi maksadıyla optimum bitki deseni ve sulama planlaması belirleniyor. Bitki deseni optimizasyonu ve sulama planlaması ile tarım dalının su gereksinimi evvelden belirlenerek net gelirin arttırılması ve yaşanabilecek olan kuraklık koşullarında, üreticilerin azalan yer altı ve yer üstü su kaynakları ile karşı karşıya kaldıklarında üretime devam etmeleri sağlanacak. 6 havzada tamamlanan sektörel su tahsis planlaması sonucunda mevcut durumda 8 milyar metreküp mertebesinde su ile yaklaşık 11,2 milyar TL gelir elde edilebilirken, projeli durumda 7,8 milyar metreküp su ile 18,4 milyar TL gelir elde edilebileceği belirlendi.KURAKLIK İDARE PLANLARIAyrıca ‘Kuraklık Yönetim Planları’ da hazırlanıyor. Bu kapsamda havzanın özellikleri dikkate alınarak, az su tüketen bitkilerin ekilmesine öncelik verilecek. Bu planlar ile beklenen kuraklık risklerinin olumsuz tesirlerini taban seviyeye indirilecek ve kuraklığa karşı hazırlıklı olunacak. Planlar kapsamında; havzanın kuraklık tahlilleri, mevcut ve gelecek su potansiyeli tespiti yapılarak tarım, içme suyu, sanayi, ekosistem, turizm kesimlerine kuraklığın tesirleri belirlenip, bitki paterni değişikliği, sulama sistemlerinin modernizasyonu, alternatif su kaynaklarının kıymetlendirilmesi, sulama randımanının artırılması sağlanacak. ‘Kuraklık Yönetim Planları’ 15 havzada tamamlanırken, 2’si güncelleme olmak üzere 12 havzada çalışmalar sürüyor.
FOTOĞRFALI